Aan een burgerberaad nemen ca. 100-150 inwoners deel. Zij worden ingeloot, zodat zij een goede afspiegeling van de samenleving vormen. Via dialoog komen zij tot aanbevelingen die vervolgens politieke opvolging krijgen. Wereldwijd zorgen burgerberaden al voor slimme oplossingen, inclusiever beleid, en minder polarisatie.
Bureau Burgerberaad is het expertisecentrum voor burgerberaden met impact. We zijn een onafhankelijke non-profitorganisatie die in korte tijd burgerberaden in Nederland op de kaart heeft gezet. Ons doel is een toekomstbestendige, inclusieve democratie, waarin politiek en inwoners samenwerken. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat we als samenleving zo de moeilijkste problemen van onze tijd kunnen oplossen.
We delen kennis en kunde over het ontwerpen, uitvoeren en opvolgen van effectieve burgerberaden. Via ons Democratisch Lab delen we de nieuwste lessen uit de praktijk in binnen- en buitenland. Hiermee trainen we professionals voor belangrijke rollen in het burgerberaad, en geven we advies aan overheden die met een burgerberaad aan de slag willen.
Als je ‘t mij vraagt
Dagblad Trouw publiceert elk jaar een ranglijst van duurzame inwoners en initiatieven. Vorig jaar stonden we op plek 11; dit jaar kregen we een prachtige vierde plek!
In een tweede brief naar de Tweede Kamer vraagt Minister Jetten uiterlijk in april te beslissen over de juiste vraag en een goed mandaat. Als dat lukt, gaat Nederlands' eerste nationale burgerberaad over het klimaat in oktober 2023 van start.
Om meer mensen kennis te laten maken met burgerberaden en ons succes te vieren met iedereen die het al steunt, traden we op bij het Brainwash Festival en het Warming Up festival in Amsterdam.